Puc ser mare després d’una lligadura de trompes?
La lligadura de trompes és un mètode quirúrgic anticonceptiu que es caracteritza per ser definitiu. Se sotmeten a aquesta operació dones que prenen la decisió de no tornar-se a quedar embarassades, atesa l’alta efectivitat de la tècnica.
És una operació que necessita molta reflexió en el moment de decidir si fer-la o no, ja que revertir-la no és un procés senzill. Per això, com a primera recomanació, t’aconsellem ser molt conscient dels avantatges i dels inconvenients de prendre aquesta decisió i reflexionar-ho bé tant internament com amb la teva parella.
Això no obstant, existeix la possibilitat que una dona que s’ha sotmès a una lligadura de trompes experimenti novament o per primera vegada la maternitat i l’embaràs. Hi ha diverses maneres de revertir aquesta operació: des de passar per una altra cirurgia major, fins a la realització d’un tractament de reproducció assistida.
En la majoria dels casos s’acostuma a recomanar aquesta segona opció, atès que és menys intervencionista. El més habitual és realitzar un tractament de fecundació in vitro en dones que s’han sotmès a una lligadura de trompes i volen ser mares novament, perquè és la manera d’aconseguir un embaràs sense haver de sotmetre la pacient a una altra operació quirúrgica.
Al CIRH et volem acompanyar en el camí cap a la maternitat. En aquest article trobaràs tot el que necessites saber sobre ser mare després d’una lligadura de trompes.
Què és la lligadura de trompes?
Quan parlem d’una lligadura de trompes, ens referim al procés quirúrgic consistent a tallar el pas dels espermatozoides cap a la trompa de Fal·lopi, per evitar la fecundació de l’òvul, que de manera natural té lloc en aquesta regió. Per tant, és un mètode anticonceptiu amb una efectivitat alta i generalment definitiu.
Habitualment, el procés d’una lligadura de trompes consisteix a realitzar la secció d’un fragment de trompa i una lligadura amb sutura reabsorbible. D’aquesta manera, els extrems de la trompa se separen i augmenta l’eficàcia anticonceptiva del procediment.
És un mètode anticonceptiu molt efectiu. Per aquest motiu, l’inconvenient sorgeix quan es desitja recuperar l’antiga funció de les trompes. Tot i que existeix la manera de “desfer” la lligadura de trompes amb un altre procés quirúrgic anomenat repermeabilització, aquest té múltiples inconvenients, des de l’amplitud de la zona extirpada fins a l’existència d’adherències, entre altres factors. Fins i tot una tècnica quirúrgica impecable no garanteix l’eficàcia de la reparació, atès que aquesta depèn de molts factors (s’ha de recuperar tant la permeabilitat com la motilitat de la trompa).
Això no obstant, hi ha altres alternatives que permeten que una dona que ha experimentat una lligadura de trompes es torni a quedar embarassada. La més habitual i recomanada és la realització d’un tractament de reproducció assistida, en concret, una fecundació in vitro.
Quines són les causes d’esterilitat femenina?
La lligadura de trompes és un mètode d’esterilitat femenina molt efectiu que consisteix a impedir el pas dels espermatozoides cap a la zona de les trompes de Fal·lopi, on es produeix la fecundació de l’òvul de manera natural.
Aquest mètode és tan efectiu que s’aconsegueix reduir el risc d’embaràs a com a màxim un 0,8 %. Per això, convertir aquesta operació en reversible mitjançant un altre procediment quirúrgic resulta molt complicat. En primer lloc, la taxa d’embaràs després d’una reversió no és gaire alta, atès que és molt complicat restablir completament la motilitat correcta de la trompa. A més, aquest procés tan sols pot ser una opció per a dones joves, de menys de 35 anys. També, quan es reverteix la lligadura de trompes, hi ha més possibilitats de patir un embaràs ectòpic.
Com s’ha comentat anteriorment, ser mare després d’una lligadura de trompes és més viable mitjançant una fecundació in vitro.
Estudi de la infertilitat per lligadura de trompes
Generalment, és una tècnica que acostumen a dur a terme dones que ja han tingut fills anteriorment, atesa la seva alta eficàcia. Per tant, les dones són inicialment fèrtils, cosa que simplifica l’estudi que es realitzarà.
Quan una dona amb lligadura de trompes es vol tornar a quedar embarassada amb un tractament de reproducció assistida, abans s’han de fer una sèrie de proves tant a ella com a la seva parella per comprovar el seu estat:
- En primer lloc, se li farà una anàlisi de sang a la dona. Aquesta anàlisi servirà per comprovar que no hi hagi alteracions hormonals.
- També li farem un test hormonal basal (FSH, LH i estradiol), que permetrà conèixer la capacitat dels ovaris per produir òvuls.
- A l’home se li practicarà un seminograma, per estudiar la capacitat fecundant del semen.
Una vegada tinguem els resultats d’aquestes proves i sigui possible, iniciarem el procés del tractament de fertilitat més adequat en cada cas en particular.
Quin tractament de fertilitat hi ha per quedar-se embarassada després d’una lligadura de trompes?
Hi ha dues maneres d’aconseguir l’embaràs després d’haver realitzat una lligadura de trompes:
- Repermeabilització de les trompes (reanastomosi tubària): és un procediment quirúrgic amb el qual s’intentarà que les trompes tornin a ser permeables i tornar a permetre, d’aquesta manera, el pas dels espermatozoides. Aquesta tècnica està indicada en dones joves, tot i que es realitza en molt poques ocasions.
- Fecundació in vitro: en general, en cas que els ovaris de la dona continuïn tenint capacitat per produir òvuls i que no hi hagi cap problema a l’endometri ni en el seminograma de la parella, el més recomanat seria dur a terme una fecundació in vitro. En aquests casos, les probabilitats d’embaràs són les pròpies de la tècnica, és a dir, les mateixes que per a les dones que tenen un altre problema de fertilitat. Per tant, l’edat de la dona és un factor decisiu per a l’èxit d’aquesta tècnica, ja que les possibilitats d’embaràs disminueixen en augmentar l’edat. Per aquest motiu, una vegada presa la decisió, no és convenient ajornar-ne la posada en marxa.
Sovint, les pròpies circumstàncies, amb el pas del temps, canvien; aquesta decisió que es va prendre anys enrere pot ser que no tingui sentit anys després. Cada vegada són més les persones que reprenen la decisió d’augmentar la família o bé que han fet un canvi de pensament, i a CIRH ens sentim afortunats de comptar amb especialistes que disposen de tota la informació necessària per orientar-te i ajudar-te de la millor manera i la més professional.
A CIRH entenem que les persones poden canviar de decisió i volem estar al teu costat durant tot el procés per intentar complir, novament, el teu somni de maternitat.
A més, comptem amb un equip de psicòlegs que et podran ajudar a suportar tot el procés de la millor manera possible.
Si encara tens dubtes en aquest sentit o vols ser mare després d’una lligadura de trompes, pots sol·licitar una primera visita gratuïta amb els nostres especialistes, per tal que estudiïn el teu cas en particular i et puguin oferir les millors solucions adaptades a les teves necessitats.
Descobreix ara com podem ajudar-te
Per a estudiar el teu cas i oferir-te una solució personalitzada, t’oferim un estudi complet de fertilitat amb el nostre Pla Diagnòstic Inicial.