Quan s’aconsella visitar a un especialista?
Per a una parella que té problemes per aconseguir un embaràs és molt important saber quan ha d’anar a visitar a un especialista en Reproducció Assistida. La tecnologia ha multiplicat les opcions de tenir fills per a les parelles que no ho aconsegueixen sense ajuda, sigui quin sigui el model de família que es vulgui crear. Dones solteres, parelles lesbianes i parelles heterosexuals poden aconseguir el somni de tenir un fill eludint els possibles problemes de fertilitat.
Visitar a un especialista de Reproducció Assistida en el moment propici por estalviar molts nervis, angoixa i mals moments per a la parella. Tot i això, fer-ho massa aviat tampoc és aconsellable, ja que el procés d’embaràs s’ha de viure amb il·lusió i tranquil·litat. Res és immediat i a vegades, encara que costi, s’acaba aconseguint.
L’edat de la dona és un factor que influeix molt en la temporalització de la visita. Si té més de 36 anys s’aconsella deixar passar mig any però, si és més jove, el marge que s’aconsella deixar és d’un any sencer. La diferència es centra en el descens de la qualitat dels òvuls de a dona a partir d’aquesta edat i el que pot comportar deixar passar més temps del necessari.
Quan una parella dona el pas i visita a un especialista en Reproducció Assistida, aquest els guiarà i aconsellarà sobre les possibilitats de tractament que poden tenir. Les múltiples opcions que presenta avui en dia la medicina permeten dissenyar un procés personalitzat per a cada parella que ve a la nostra clínica.
Què és la Reproducció Assistida?
La Reproducció Assistida és una tecnologia que evoluciona dia a dia y que ofereix la possibilitat de ser pares a les parelles amb problemes de fertilitat. Formar una família és una il·lusió que no apareix i desapareix aleatòriament i, per a les parelles que volen ser-ho i no poden, se’ls presenta una gran barrera. És per això que la opció de recórrer a la Reproducció Assistida por ser la oportunitat de trobar una solució.
Dins de la Reproducció Assistida es troben opcions per a tot tipus de famílies. Des dels models monoparentals (mares solteres), les famílies amb dues mares (parelles lesbianes), o les famílies amb pare i mare (parelles heterosexuals). En qualsevol cas es pot necessitar ajuda mèdica a través de la tecnologia i existeixen tota mena de tractaments per poder personalitzar el camí per tal de tenir un fill. Cada pacient és única i compta amb el seu propi procés.
A CIRH comptem amb un gran equip, ple d’especialistes en les tècniques de Reproducció Assistida, i tenim a la tecnologia com a la nostra gran aliada per aconseguir fer realitat el somni de ser pares a moltes parelles. Si estàs buscant un embaràs i no ho aconsegueixes, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres, t’acompanyarem durant tot el procés per intentar fer realitat el teu somni.
A vegades, quan es busca un embaràs i aquest no arriba, els nervis i la ansietat apareixen en la parella i poden dificultar el dia a dia. És important intentar evitar aquestes situacions o saber gestionar-les correctament. Per això, a CIRH també oferim a les nostres pacients un servei de suport psicològic que permet a les nostres pacients viure aquest procés amb la màxima calma i tranquil·litat possibles.
Quan haig d’anar al metge si no em quedo embarassada?
Saber quan arriba el moment de demanar ajuda per aconseguir un embaràs i quan anar a veure a un especialista en Reproducció Assistida és el primer detall a tenir en compte per tal d’iniciar el procés. Fer-ho abans d’hora pot ser innecessari i trigar més del que s’aconsella pot dificultar el posterior procés. Quedar-se embarassada no s’aconsegueix sempre a la primera, però després d’un any intentant-ho, si no hi ha cap problema, s’ha d’aconseguir.
Aquest període d’un any és un càlcul de temps aproximat que la dona ha de deixar passar mentre manté relacions sexuals sense protecció amb la seva parella. Hi ha aspectes que poden aconsellar minimitzar aquest temps d’espera, com per exemple l’edat de la dona. Si tens menys de 36 anys és aconsellable deixar aquest marge temporal, però si s’és més gran de 36 anys es recomana visitar l’especialista després de mig any intentant-ho.
Aquesta diferència és perquè a partir d’aquesta edat la qualitat ovàrica de la dona descendeix de manera important, pel que és més provable que, en cas de no aconseguir-ho, necessiti ajuda. De la mateix manera, com més temps passi hi ha més risc d’haver de recórrer a una donació d’òvuls per tal d’aconseguir l’embaràs. Això passa quan els òvuls propis de la dona no tenen prou qualitat per ser fecundats.
Si la dona és menor de 35 anys les probabilitats de quedar-se embarassada de manera natural són més elevades, pel que s’estima l’any de marge per aconseguir-ho. Un cop passat aquest temps pot ser que la parella tingui una bona qualitat fèrtil i que no necessiti ajuda mèdica per aconseguir l’embaràs, però sempre és aconsellable comprovar-ho.
Què determina un metge especialista en Reproducció Assistida?
Un metge especialista en Reproducció Assistida és qui et pot orientar per saber quin és el tractament més adequat pel teu cas i quins passos has de seguir per aconseguir l’embaràs. Aquesta orientació te la podrà oferir després de realitzar la visita i conèixer el teu cas més detalladament. Per poder realitzar un diagnòstic encertat és necessari poder fer una visita per tal de poder conèixer i analitzar detalls de cada cas.
Tot i això, si vols conèixer el teu prediagnòstic per fer-te una primera idea de les possibilitats de tractament que tens per a poder ser mare, a CIRH t’oferim la possibilitat de fer-te’n un a la nostra web de manera ràpida i senzilla. No obstant, aquest és un prediagnòstic realitzat de manera automàtica, amb la informació que ens pots facilitar des de casa, pel que serà necessari la confirmació del metge especialitzat per considerar vàlida la orientació.
Un dels factors que dictaminarà quin tractament pot adaptar-se millor a les necessitats de cada pacient és la necessitat o no de comptar amb una donant d’òvuls o un donant de semen. En el cas de la donant femenina, com hem comentat abans, l’edat és factor que influeix molt en la decisió, tot i que també hi ha casos de dones joves que, per algun problema, necessiten una donant d’òvuls per a ser mares.
En el cas de l’home, la necessitat d’un donant de semen en una parella heterosexual no es troba tant lligada a l’edat. En cas de necessitar-lo, molt provablement es dictaminarà per altres factors que poden provocar infertilitat masculina.
Com és la visita a l’especialista?
La visita amb l’especialista en Reproducció Assistida és el primer pas en el camí per tal d’aconseguir el teu somni de ser mare. L’objectiu d’aquesta visita és conèixer el teu cas per a poder-lo tractar amb la personalització amb la que ens agrada estudiar cada procés. Per concertar una primera cita gratuïta amb el nostre equip pots trucar al telèfon de la clínica o bé a través del formulari de la nostra web.
És important que, en cas de tenir algun informe, resultat d’alguna prova o alguna ecografia que t’hagis realitzat recentment, puguis portar-la per ensenyar-li al metge. Com més informació pugui tenir el nostre especialista, més dades tindrà per avaluar el teu cas i dictaminar quin tractament s’adapta millor a la teva situació.
Els primer passos en la visita serviran perquè el nostre metge pugui conèixer els antecedents familiars i personals que poden influir en el teu cas. Molts dels problemes de fertilitat tenen el seu origen en qüestions hereditàries o bé en situacions del nostre dia a dia que, sense saber-ho, ens afecten. És per això que la informació que es pot extreure d’aquest anàlisi és molt important i reveladora pel nostre equip mèdic.
Com hem comentat, en cas de tenir algun informe o alguna prova mèdica serà molt útil que la facilitis al metge. En cas de no ser així, el metge et realitzarà una ecografia per poder analitzar i valorar la teva reserva ovàrica i detectar qualsevol possible alteració a l’aparell reproductor. En el cas que el metge ho consideri necessari, es complementarà amb una ecografia uterina 3D, que permetrà obtenir més detalls per personalitzar el teu diagnòstic.
A CIRH també tenim molt en compte el possible factor masculí en un cas d’infertilitat, pel que si tens una parella masculina, li realitzarem gratuïtament un seminograma.
La decisió de quan anar a veure a un especialista en Reproducció Assistida per rebre ajuda per tenir un fill depèn, principalment, de l’edat de la dona. Els 36 anys són la frontera per esperar entre 1 any o 6 mesos. No s’ha d’oblidar que existeix la possibilitat que, passat un temps, la dona aconsegueixi quedar-se embarassada de manera natural, però per ratificar-ho, serà necessari visitar a un especialista en Reproducció Assistida.
El metge especialista t’orientarà, entre totes les opcions de tractament, sobre quin pot ser el més adequat pel teu cas. Aquesta valoració la realitzarà després d’una primera visita en la que analitzarà el teu cas, començant per un anàlisi de les possibles causes hereditàries o relacionades amb el teu estil de vida. A la nostra web també oferim la possibilitat de rebre un prediagnòstic orientatiu, però sempre precisarà la confirmació de l’especialista.
En el cas de tenir el resultat d’alguna prova mèdica feta recentment és aconsellable que la portis a la primera visita i l’ensenyis al teu metge. Tota la informació a la que tingui accés l’especialista podrà ser útil per analitzar el teu cas i dictaminar el tractament més apropiat per el teu cas. La gran varietat de tractaments que ofereix les tècniques de Reproducció Assistida permet al metge personalitzar fins a l’últim detall del procés de cada pacient.
En la primera visita, després d’indagar sobre el teu historial mèdic, el metge et realitzarà una ecografia per poder avaluar la teva reserva ovàrica i, en funció del resultat, es pot complementar amb una ecografia uterina 3D. En el cas que la teva parella sigui masculina també li realitzarem un seminograma de manera gratuïta per analitzar la seva qualitat espermàtica.
Descobreix ara com podem ajudar-te
Per a estudiar el teu cas i oferir-te una solució personalitzada, t’oferim un estudi complet de fertilitat amb el nostre Pla Diagnòstic Inicial.