Com és l’estimulació ovàrica en un tractament de reproducció assistida?
L’estimulació ovàrica en qualsevol tractament de reproducció assistida és la primera etapa tant per a un cicle d’inseminació artificial (IA) com per a un de fecundació in vitro (FIV). En aquests casos, tal com el seu nom indica, consisteix a estimular els ovaris administrant certs medicaments per aconseguir que madurin els fol·licles i, d’aquesta manera, poder extreure un nombre més gran d’oòcits, que ens permetran obtenir més embrions per transferir posteriorment.
Sovint, quan es parla de reproducció assistida, es tracta el tema de la medicació: el seu cost, la quantitat, el tipus de medicació que es recepta, les dosis… És un tema controvertit i que genera molt de debat tant en les xarxes socials com en fòrums entre les pacients d’un centre de fertilitat. En el cas de l’estimulació ovàrica, les característiques de la medicació dependran de les necessitats de cada pacient, de manera que el metge estudia cada cas de manera concreta i personalitzada.
Com que sabem que és un tema que genera grans dubtes, en aquest article en volem resoldre alguns: què és exactament l’estimulació ovàrica?, com funciona?, quin tipus de seguiment em faran? Ara mateix resoldrem totes les teves preguntes explicant-te tot el que has de saber sobre l’estimulació ovàrica en la reproducció assistida.
Què és l’estimulació ovàrica?
L’estimulació dels ovaris consisteix a administrar medicaments hormonals mitjançant injeccions subcutànies, amb la finalitat d’aconseguir la maduració dels fol·licles que hi ha en els ovaris. D’aquesta manera, augmenta el nombre d’oòcits que es generen, que posteriorment seran extrets amb una punció ovàrica. Amb l’estimulació ovàrica aconseguim extreure un nombre més gran d’oòcits en una sola punció, cosa que facilita el procés i el fa més còmode per a la pacient. A més, el fet d’extreure un nombre més gran d’òvuls permet també augmentar el nombre d’embrions generats, necessaris perquè l’embaràs ocorri; per tant, multiplica les probabilitats d’embaràs amb una sola punció.
La dosi i la durada del tractament dependran dels diferents paràmetres de cada pacient. El metge examinarà les teves analítiques, juntament amb la morfologia dels ovaris i la massa corporal, i t’informarà sobre el funcionament del procés en el teu cas en particular.
Com funciona l’estimulació ovàrica?
Quan s’acabi la primera visita, el teu metge et proporcionarà una pauta amb tots els detalls sobre els medicaments que has de fer servir durant l’estimulació ovàrica. L’equip d’infermeria t’explicarà com es preparen i s’injecten els medicaments, i t’entregarà un dispositiu USB amb vídeos amb la demostració per poder-lo consultar des de casa teva en cas que el necessitis. També resoldrà tots els dubtes que tinguis.
El procés de l’estimulació ovàrica acostuma a començar sempre entre el primer i el tercer dia de regla, i a partir de llavors, t’hauràs d’aplicar la injecció diària, sempre segons les pautes mèdiques que t’hagin indicat. L’estimulació sol durar entre 10 i 14 dies, fins que els fol·licles hagin augmentat de mida. Per tal que puguem anar avaluant la resposta ovàrica i controlant aquest procés, hauràs de realitzar diversos controls fol·liculars. Aquests controls es poden dur a terme a CIRH, si vius a prop de la nostra clínica, o en el teu ginecòleg de confiança, i en aquest darrer cas ens en comuniques els resultats, per poder decidir el millor moment per venir a la clínica a realitzar la punció ovàrica.
Durant tot el procés, sempre estaràs en contacte telefònic amb el nostre equip, que vetllarà perquè tot el procés vagi perfectament.
És important que alguns dies abans de començar el teu tractament, tinguis preparats tots els medicaments receptats a casa teva, perquè no hi hagi cap problema durant el procés. També recomanem que tinguis el teu dossier mèdic i administratiu i que tinguis localitzat el telèfon del nostre equip, per tal que puguis contactar amb nosaltres ràpidament si sorgeix cap tipus de dubte o problema.
T’informarem exactament de quan hauràs de venir a la clínica, una vegada la resposta ovàrica sigui la correcta segons el teu tractament.
Per què m’he de fer una ecografia i un control hormonal en cada control fol·licular?
Els controls fol·liculars ens permeten comprovar que els paràmetres són els adequats per al teu tractament. Aquests controls consisteixen en la realització d’una ecografia i una analítica.
D’una banda, amb l’ecografia comprovarem el diàmetre de cada fol·licle i la mida de l’endometri. D’aquesta manera, veurem si els fol·licles creixen apropiadament i segons les mides estàndards del procés.
D’altra banda, amb l’analítica podrem observar els teus nivells hormonals, i compararem, així, si els teus fol·licles maduren d’acord amb el que podem veure plasmat en l’ecografia.
Si prefereixes fer aquest seguiment a distància, convindria que ens comuniquessis els resultats d’ambdues proves el mateix dia que te les facis. La rapidesa ens permetrà decidir com actuar de cara a les fases següents. Per exemple, si hem de programar ja la tècnica o si, contràriament, caldria cancel·lar la fase per algun inconvenient en el desenvolupament. A CIRH t’acompanyarem en cada pas.
Puc saber amb antelació quan vindré a CIRH a realitzar la meva inseminació o la meva punció fol·licular?
Cada dona reacciona de manera diferent a un cicle d’estimulació ovàrica: per tant, hem d’estudiar cada cas en particular.
El moment en el qual hauràs de venir a CIRH a realitzar la teva inseminació o punció fol·licular el marcaran els nostres metges segons com reaccionis a la teva estimulació ovàrica, que estudiaran amb els controls fol·liculars. Aquest moment dependrà d’algunes variables, com ara la teva reserva fol·licular, l’edat o els antecedents genètics.
Per tant, és complex pronosticar amb antelació quan hauràs de venir a la clínica. Una vegada estigui en marxa el teu tractament, t’anirem mostrant els passos a seguir. Normalment, la tècnica d’inseminació acostuma a trigar menys que la de fecundació in vitro, però com ja hem comentat cada dona és única i cada desenvolupament l’anirem coneixent a mesura que avanci el tractament, gràcies a totes les proves.
A CIRH sabem que l’estimulació ovàrica és el començament d’un procés a vegades complicat; és per això que intentem que en tot moment estiguis informat i et sentis acompanyat pel nostre equip.
És important tenir present que les hormones que s’administren durant l’estimulació ovàrica són completament segures i que els nostres metges estudien cada cas en particular per administrar-ne la quantitat més apropiada per a cada dona, d’una manera totalment personalitzada.
Durant aquest procés pots notar certs símptomes, semblants als que es produeixen a vegades durant la menstruació, com ara l’inflament del ventre o la pesantor. En cas que percebis algun símptoma no comú, pots contactar telefònicament amb el nostre equip, per tal que en tinguem constància i et puguem ajudar.
És completament normal que vagin sorgint dubtes i consultes durant el tractament. Per això, totes les pacients de CIRH compten en tot moment amb el suport tant del seu metge com de la resta de l’equip. L’estimulació ovàrica en la reproducció assistida és només l’inici d’una gran meta.
Descobreix ara com podem ajudar-te
Per a estudiar el teu cas i oferir-te una solució personalitzada, t’oferim un estudi complet de fertilitat amb el nostre Pla Diagnòstic Inicial.