Què fer una vegada acabat el tractament?
Després d’un procés ple d’emocions i molts esforços, arriba el final del tractament. I ara què? Això és el primer que ens preguntem just després d’haver passat per un tractament de reproducció assistida.
Si estàs en aquest punt o hi estaràs, és totalment normal que tinguis dubtes sobre què pots fer i què no en la teva rutina diària. Bé sigui per qüestions de feina, postures, símptomes que poden aparèixer o pel dilema de quan és el millor moment per fer-se la prova d’embaràs. El nostre primer consell en aquest sentit és que quan tinguis una consulta o un dolor no dubtis a posar-te en contacte amb el teu metge de CIRH. Ell t’aconsellarà de la manera més personalitzada, segons el teu cas i historial, i resoldrà al més ràpid possible qualsevol incertesa que t’hagi sorgit després del tractament realitzat.
El segon consell que et volem transmetre és que et relaxis. Estem convençuts que ho has fet genial; per això ara convé un bon respir. Pots fer vida normal sense excessos, excloent-hi lògicament beure, fumar o fer esport massa intens. Per tant, el millor és intentar distreure’s amb coses que ens agraden, que relaxin la nostra ment i el nostre cos. Cerca un passatemps que t’animi i gaudeix-lo, experimenta i connecta amb tu mateixa.
En vols saber més detalls? Per facilitar-te la informació, a continuació, recopilem algunes de les preguntes freqüents sobre els següents passos després del tractament de fertilitat. No et quedis amb dubtes, t’informem de tot.
- Puc viatjar després de la transferència o la inseminació?
- Què cal evitar després de la transferència o la inseminació?
- Què faig si tinc sagnats lleus i/o dolors abans de fer el test d’embaràs?
- I si no sento res durant aquestes 2 setmanes?
- Puc fer el test d’embaràs abans de la data indicada pel metge?
- Què fem mentre esperem el test d’embaràs?
Puc viatjar després de la transferència o la inseminació?
Si t’acabes de fer una transferència o una inseminació artificial, et podem confirmar que realment no hi ha cap inconvenient extraordinari que impedeixi viatjar. Ni altitud, ni vibracions, ni agitacions, cap factor derivat del transport no incidirà negativament en el tractament. De totes maneres, a CIRH sí que remarquem que és força recomanable passar la nit a Barcelona en el cas d’aquells pacients que tinguin la seva residència habitual lluny.
El motiu és bàsicament rebaixar aquell component d’estrès que a vegades ens pot generar el fet d’agafar l’avió, el tren o el cotxe. I és que el dia que finalitza el tractament és un dia molt especial, amb una gran càrrega emocional. Per això és important la comoditat dels pacients. És aconsellable no haver-se de desplaçar si viuen en un altre país o en una altra comunitat, però es tracta d’una via opcional i, com ja hem comentat, es pot viatjar sense por el mateix dia.
Què cal evitar després de la transferència o la inseminació?
Els principals consells bàsics que has de seguir després d’haver finalitzat un tractament se centren en l’activitat física, l’alimentació i, sobretot, el factor psicològic.
Pel que fa a la pràctica de l’esport, el més lògic és evitar qualsevol activitat física que sigui excessiva o que requereixi un sobreesforç. En aquest sentit, s’incideix també en el fet de no carregar molt de pes, ja siguin peses, compres, maletes, etc.
Quant al factor de l’alimentació, tant abans com després de la transferència o la inseminació, i encara molt més important, durant la gestació, és essencial seguir una ingesta diària d’aliments correcta. Menjar de manera saludable, descartant begudes alcohòliques i aliments com el cafè, el peix cru i els embotits, t’ajudarà en qualsevol etapa de la maternitat.
En referència al component psicològic, la qüestió principal és mantenir-se activa però relaxada. L’estrès és un factor negatiu en qualsevol ésser humà i, en casos d’embaràs, òbviament també influeix. És per aquest motiu que és altament aconsellable tenir passatemps que distreguin i ajudin a centrar-se en el present i deixar de banda les preocupacions.
Finalment, podem afegir el mite de les relacions sexuals. Segons diversos estudis científics, no existeix una incidència en les taxes d’embaràs, bé sigui amb la pràctica sexual o sense després d’haver realitzat la transferència.
Què faig si tinc sagnats lleus i/o dolors abans de fer el test d’embaràs?
El més important és mantenir la calma i intentar estar tranquil·la. Sabies que és bastant usual que tinguis sagnats o dolors? La majoria de les dones passen per això durant tota la seva vida. En aquest cas i a causa del tractament, però també per l’embaràs mateix, la pacient pot experimentar els símptomes típics, com ara retenció de líquids, petites pèrdues o inflament, fatiga i alguns dolors lleus. Tot això no significa que sigui bo ni dolent, simplement és quelcom que ocorre de manera habitual.
Tenir sagnats lleus no és sinònim d’avortament com tampoc de mal senyal. A més, no acostumen a ser sagnats greus. D’una banda, el fet que faci pocs dies de la transferència, tot i que els embrions no s’hagin implantat, no té per què causar aquests símptomes, simplement no s’implanten i la dona els pot expulsar sense adonar-se’n. D’altra banda, el fet d’haver pres progesterona de manera continuada a través de la vagina pot provocar irritacions i sagnats lleus. Així mateix, és comú que en els tractaments amb hormones apareguin alguns dolors i cansament. No cal preocupar-se’n.
Tant si és de manera natural com si s’ha confiat en un tractament de fertilitat, és bastant freqüent que la dona embarassada tingui aquesta classe de simptomatologia. Sobretot, durant els primers tres mesos de gestació. Per això, a CIRH sempre aconsellarem tranquil·litat i repòs.
Indubtablement, si els sagnats perduren, hauràs de consultar-ho amb el teu ginecòleg. T’ajudarà a saber el perquè d’aquests sagnats amb una exploració que pugui descartar qualsevol complicació poc usual.
I si no sento res durant aquestes 2 setmanes?
Si no has sentit res estrany passats els 14 dies de rigor després del teu tractament de fertilitat, no significa absolutament res. Perquè cada dona és un món. Per això, la reacció de cada pacient enfront a un possible embaràs passarà d’una manera o d’una altra. És millor evitar fer comparacions, atès que algunes dones tenen símptomes, però d’altres no els experimenten. I així ocorre també en els diferents embarassos d’una mateixa dona. Cada embaràs és diferent.
La qüestió és tranquil·litzar-se i tenir paciència fins que toqui realitzar el test. El metge sempre indicarà quan és el moment idoni per fer-lo. Per tant, en dues setmanes és normal tant que hi hagi alguna reacció pel tractament hormonal com que no n’hi hagi. En aquest sentit, no existeix una línia a seguir.
Puc fer el test d’embaràs abans de la data indicada pel metge?
A aquesta pregunta habitual, la resposta és que el més recomanable és fer-se la prova d’embaràs respectant la data assenyalada pel metge. En el cas de realitzar el test abans de la data, tingues en compte que podria ser negatiu i, tot i això, la pacient podria estar embarassada més tard, justament en la data ajustada de dues setmanes.
L’equip mèdic de CIRH guia els seus pacients amb professionalitat per intentar aconseguir l’objectiu de cada tractament. Les pacients, per part seva, hauran de seguir el mètode escollit, juntament amb la medicació acordada. Així mateix, la presa de medicació ajudarà a obtenir l’embaràs i, fins i tot, impedirà que hi hagi risc d’avortament en les primeres setmanes de gestació.
Tots els tractaments que es duen a terme en reproducció assistida inclouen dosis d’hormones amb nivells superiors a les normals. Aquestes quantitats elevades es prescriuen estrictament amb la finalitat d’aconseguir els mateixos nivells que es produeixen al principi dels embarassos. Seguint cada pauta junts, estarem més a prop de la maternitat.
Què fem mentre esperem el test d’embaràs?
Mentre es roman en l’espera d’efectuar el test d’embaràs esperat, el més aconsellable és entretenir-se durant el temps lliure amb aficions o activitats que ens agradin. Mantenir-se actiu, però incidint en què s’ha d’intentar evitar qualsevol tipus d’estrès que condicioni la vida quotidiana.
Sabem que les hores que precedeixen el final d’un tractament són tremendament emocionants. Per això, remarquem el fet de mantenir la ment i el cos en un estat de relaxament, al màxim que es pugui. Com ja hem comentat, no hi ha cap inconvenient a l’hora de viatjar, de manera que, si la pacient ho considera convenient i és conscient que no li provocarà cap episodi d’agitació ni de nervis, podrà tornar a casa seva sense problemes.
Durant l’espera es podrà fer vida normal, tot i que suggerim, per evidències científiques, no fumar —com ja hem explicat—, evitar l’estrès, no practicar exercici que sigui massa intens ni carregar pes en excés. I, novament, volem recalcar la importància de cuidar la dieta alimentària, basada en aliments saludables i nutritius, com per exemple fruita, verdura, proteïna, hidrats integrals, etc., i deixar de banda les begudes alcohòliques, ensucrades, el cafè, el peix cru i els aliments processats.
Recapitulem una mica sobre els dubtes més comuns que acostumen a aparèixer en el moment en què una pacient acaba el seu tractament de fertilitat. Primer de tot, et volem donar l’enhorabona pel teu esforç: has arribat al final d’aquest procés tan emocionant. Però segurament et preguntaràs: què passa a continuació? Què s’ha de fer? Oblida’t de fórmules màgiques; la clau és fonamentalment continuar el dia a dia com de costum. Això sí, seguint aquestes senzilles recomanacions que ens proposa l’equip mèdic de CIRH.
D’una banda, hem explicat la importància de procurar no caure en estats de tensió innecessaris, ni tampoc deixar-se emportar per l’angoixa. És moment de reposar, la feina més dura ja està feta. Toca centrar-se en una mateixa, trobar aquells entreteniments que siguin divertits i que ens ajudin a distreure la ment del procés d’espera. Recorda que també tens a la teva disposició l’ de CIRH per donar-te suport quan ho necessitis.
Un altre punt important és que per a les menjades escullis aliments sans. Pots consultar la nostra nutricionista experta sempre que ho vulguis. A més, és recomanable combinar la bona alimentació amb els exercicis suaus, sense sobreesforços, però que et mantinguin activa.
D’altra banda, et recomanem vehementment seguir totes les pautes mèdiques que es marquen des de CIRH amb l’objectiu d’aconseguir l’embaràs desitjat, i donar prioritat a fer-se la prova d’embaràs quan el metge ho hagi marcat i no abans de temps, per tal que no hi hagi confusions de cap tipus.
El quid de la qüestió és, en conclusió, sentir-se bé, seguir els nostres consells i preguntar-nos qualsevol dubte que et pugui sorgir. Aquests serien els passos següents després del tractament de fertilitat. Si encara en vols saber més, contacta amb nosaltres i t’informarem sense compromís. Descobreix com et podem ajudar.
Descobreix ara com podem ajudar-te
Per a estudiar el teu cas i oferir-te una solució personalitzada, t’oferim un estudi complet de fertilitat amb el nostre Pla Diagnòstic Inicial.