Què li dic al meu fill sobre els seus orígens? Hi pot haver repercussions psicològiques?
Els dubtes i les pors que tenen els pares sobre com afrontar amb el seu fill algunes situacions o temàtiques són inevitables. Les parelles que han concebut el seu fill amb l’ajuda d’un tractament de reproducció assistida poden fer front al fet de parlar al seu fill sobre el tema amb més dificultat o dubtes. I més encara en els casos en què es necessita una donació de gàmetes, en els quals el desconeixement de la identitat del donant o de la donant pot complicar el procés.
Aquesta és una situació en què es troben cada vegada més famílies, però no per això és més fàcil. No hi ha una fórmula màgica que funcioni sempre per parlar amb un fill sobre els seus orígens. Cada família és única, i no totes volen afrontar la situació d’explicar al seu fill com el van concebre. Cada cas és diferent i cada infant pot processar aquesta informació d’una manera o una altra. Són molts els aspectes que influeixen en la seva reacció. La decisió d’abordar aquest tema o no i la manera de fer-ho són eleccions molt personals. En qualsevol cas, és habitual que la comprensió i l’acceptació de la situació siguin més grans si s’afronta la decisió de parlar amb un fill sobre els seus orígens abans de les edats més complexes de l’adolescència.
Des de CIRH, et volem acompanyar en tot el procés, i això en forma part. A continuació, trobaràs alguns consells i recomanacions per tal que parlar sobre la reproducció assistida amb infants sigui més fàcil.
Com parlar de reproducció assistida amb la família?
Són diversos els factors que influeixen en el fet que, en els darrers anys, el percentatge de parelles que han necessitat ajuda mèdica per ser pares hagi crescut notablement. La majoria de vegades, les persones que han de recórrer a la reproducció assistida cal que decideixin com afrontar la situació. Com parlar del tema amb la família és una de les primeres qüestions sobre les quals reflexionar. Hi ha parelles que tenen la possibilitat de poder-ho parlar de manera oberta i directa. D’altres, en canvi, pel motiu que sigui, no tenen l’oportunitat de plantejar el tema amb tanta facilitat o prefereixen no parlar-ne amb ningú.
L’elecció de dir-ho o no a la família i com fer-ho, en el cas que es vulgui comunicar, són decisions que ha de prendre la parella de manera personal. No hi ha una decisió correcta i una altra d’incorrecta. Cada cas té les seves particularitats i aquestes són les que han d’ajudar a decidir què fer.
Si s’opta per parlar del procés que afronta o que ha experimentat la parella, el més recomanable acostuma a ser fer-ho amb la màxima naturalitat. Es pot convertir en una bona manera de descarregar emocions que es porten dins i aconseguir rebaixar una mica els nervis i la tensió que suposa passar per un procés així.
El més important és que quan es faci el pas de parlar del tema sigui amb convenciment i de la manera que la parella se senti més còmoda.
Què li dic al meu fill sobre els seus orígens?
Parlar amb la família sobre reproducció assistida ja és una decisió molt important que han de prendre les nostres pacients. Això no obstant, la gran decisió, en cas que el tractament tingui èxit, radica a parlar al fill sobre els seus orígens i a com fer-ho perquè ho entengui i ho processi de la millor manera. En aquest cas, hi pot influir el tractament de reproducció assistida que hagin necessitat els pares. Si en el procés d’embaràs ha calgut una donació, la qüestió genètica pot fer que la situació sigui més incòmoda.
Sigui com sigui, cal no oblidar que la figura maternal i paternal no és una qüestió únicament genètica. Cada infant és un cas particular i la seva reacció no es regeix per cap pauta. Poden processar la informació d’una manera o una altra; molts aspectes influeixen en la manera com pot reaccionar el fill quan es parla d’aquest tema. En qualsevol cas, és habitual que la comprensió i l’acceptació de la situació siguin més grans si s’afronta la decisió de parlar amb un fill sobre els seus orígens abans de les edats més complexes de l’adolescència. Els nostres professionals normalment recomanen avançar l’explicació a edats de creixement emocional, entre els 3 i els 5 anys, i integrar la situació en la seva evolució personal.
És recomanable naturalitzar la situació, sense atorgar-li més importància de la que té, cercar el moment més adequat i fer servir un llenguatge tan simple com sigui possible. També pot ajudar l’ús de suports visuals per fer l’explicació més comprensible.
Des de CIRH et recomanem alguns llibres que et poden ajudar en tot aquest procés:
- Com va arribar la Júlia a la panxa de la mama? – Eva M. Deiros
- La infertilidad ¿Por qué a mí? – Carmen Moreno Rosset
- Lucía y el cofre mágico de la familia – Rosa Maestro
- Mi pequeño milagro – Pilar Dolz del Castellar Pareja
- Nora y Zoe. Dos mamás para un bebé – Rosa Maestro
- Recetas para hacer bebés – Carmen Martínez Jover
- Tengo una mamá y punto – Francesca Pardir
Hi ha repercussions psicològiques?
L’impacte psicològic de passar per un procés de reproducció assistida és un tema analitzat en diferents d’experts contrastats. Això no obstant, cada família viu l’experiència d’una manera molt personal.
Cada cas és molt particular, i l’impacte psicològic i emocional varia depenent del tractament que els pacients hagin realitzat. Per exemple, no és el mateix l’impacte d’un infant concebut amb els gàmetes dels seus pares que el d’un que hagi nascut amb l’ajuda d’un tractament en el qual ha intervingut una donació. Tot i que la coincidència genètica amb els seus pares no sigui exacta, els dubtes sobre el seu origen són més grans que en el cas anterior.
La llei espanyola estableix l’anonimat absolut en els casos de donació de gàmetes, una acció voluntària i altruista, motius pels quals el fill no sabrà mai de qui procedeix la seva càrrega genètica completa, però sempre haurà tingut el mateix nucli familiar.
Com ho sàpiga el fill i la naturalitat amb què s’abordi el tema en el nucli familiar poden ser altres aspectes que influeixin en l’impacte psicològic que suporti. Els pares poden ajudar a minimitzar les possibles repercussions psicològiques. En cas contrari, és recomanable visitar un especialista.
A CIRH comptem amb un equip de psicòlegs molt preparats per afrontar tots aquests temes.
Com facilitar la comunicació amb la família i els fills?
L’evolució de la societat ha permès posar fi a diversos temes tabú que, anys enrere, eren molt complicats d’abordar en cercles familiars. La reproducció assistida n’és un. Les tècniques de reproducció són, avui, l’única opció de moltes parelles per poder formar una família. Tot i això, com ja hem comentat, hi ha casos en què parlar d’aquest tema continua sent delicat i no gens fàcil.
Pensant en els més petits de la casa, cada vegada hi ha més suports que permeten fer més senzilla l’explicació per part dels pares que han necessitat ajuda. Hi ha llibres i contes per a infants que expliquen d’una manera clara i didàctica tot el que està relacionat amb aquests processos. Així, els fills poden comprendre millor per què els seus pares van necessitar ajudar per concebre’ls. A més, també ofereixen la possibilitat de començar a tractar el tema amb el ritme adequat per a l’infant i alliberen els pares de l’obligació d’explicar-ho com una cosa personal.
Actualment, l’accés a tota la informació relacionada amb la reproducció assistida és molt més fàcil i directe, i les informacions estan molt més elaborades. Això també facilita l’exposició de la situació per part dels pares i la comprensió de la família i el fill.
La comunicació amb els éssers estimats és una de les qüestions més delicades per a les pacients que han de passar per un tractament de reproducció assistida. Primer, la família i, després, els fills. Malgrat que aquests processos són cada dia més habituals i hi ha un accés més fàcil i ràpid a tota la informació, sovint, parlar amb un fill sobre els seus orígens no és fàcil per als pares.
En tot aquest procés influeixen molts factors que poden determinar la reacció de l’infant: l’entorn en el qual creixi, la televisió, la informació que hagi pogut rebre, la naturalitat amb què es parla d’aquest tipus de temes en el seu cercle més proper… Per això, els professionals de CIRH recomanem que s’expliqui a una edat primerenca, en l’època en la qual encara s’estan formant emocionalment.
A CIRH comptem amb un equip de psicòlegs especialitzats en el sector. A banda d’acompanyar-vos durant tot el procés del tractament, una vegada heu aconseguit quedar-vos embarassades, els podeu consultar aquest tipus de dubtes. Us plantejaran quina manera és la més apropiada en el vostre cas per parlar amb la vostra família i amb els vostres fills sobre el tema i minimitzar l’impacte psicològic o emocional que pot causar.
Si encara et queden dubtes, pots contactar amb nosaltres. Estarem encantats d’acompanyar-te en aquest camí cap a la maternitat.
Descobreix ara com podem ajudar-te
Per a estudiar el teu cas i oferir-te una solució personalitzada, t’oferim un estudi complet de fertilitat amb el nostre Pla Diagnòstic Inicial.